Hernyóból pillangó-Akarnunk kell a változást, elég bátornak és kitartónak kell lennünk, hogy végigvigyük amit szeretnénk.-Interjú Froner Tündével

Ebben a bejegyzésünkben egy olyan interjút olvashattok el, amit egyik végzett hallgatónkkal készítettünk. Froner Tünde idén nyáron végezte el life coach-képzésünket és ma már saját coaching praxisát építi. Tünde a coaching mellett alkotóművészettel is foglalkozik, amely szépen itatja át a klasszikus coaching folyamatait is, amelyeket az art coaching technika alkalmazása ilyen módon még izgalmasabbá tesz. Kérésünkre személyes élményeiről, tapasztalatairól mesélt nekünk:

IndyGo: Honnan jött az ötlet, hogy Te life coach szeretnél lenni?

Tünde: Mi az a life coach? … Viccet félretéve, nagyon sokan fordultak/fordulnak hozzám, hogy hallgassam meg őket. Sokan megnyíltak/megnyílnak nekem. Szokták mondani,” jó energiáim” vannak. Szívesen foglalkozok emberekkel, kíváncsi vagyok rájuk, ezért szerettem volna továbbképezni magam, hogy hatékonyabb segítséget tudjak nyújtani. Így találtam rá az IndyGora.

 

IndyGo: Mit adott Neked ez a képzés?

Tünde: A képzéstől mélyebb önismeretet kaptam. Zseniális tanárainktól hihetetlen mennyiségű tudásanyagot és eszközhasználatot. Ami még nagyon fontos, hogy segített tisztábban látni, jó úton haladok.

 

IndyGo: Milyen új nézőpontokkal gazdagodtál?

Tünde: Megtanultam, hogy mindenkinek más a jó, mindenkinek más a probléma. Úgy kell segíteni a kliensnek, hogy neki jó legyen, ne úgy, ahogy én gondolom. Mindenkinek a saját útját kell járnia, azon a szinten, ahol tart és nekem az a feladatom, hogy fogjam a kezét és segítsek neki úgy, ahogy neki a legjobb.

 

IndyGo: Mi volt számodra a legkiemelkedőbb élmény a képzés során?

Tünde: A legkiemelkedőbb élményem: megtanultam mi az a saját mozi. Saját mozinak nevezzük azt, amikor a kliens a saját történetét meséli és hasonló élményeim alapján előjönnek a saját élményeim, érzéseim. Felismerni mikortól megy a saját mozim és megtanulni azt leállítani.

 

Élménybeszámolójában Tünde rávilágított arra, hogy melyek egy coach legfontosabb adottságai: jó önismerettel kell rendelkeznie, értő figyelemmel kell kísérnie kliensét, nem szabad ítélkeznie, empatikusnak és megértőnek kell lennie, de mindenek előtt objektívnek.

art-coaching

IndyGo: Melyek azok az erősségek, amelyek Téged képessé tesznek arra, hogy jó coach legyél?

Tünde: Nyugalmat, biztonságot és bizalmat sugárzok, értő figyelemmel fordulok a kliensem felé, nem ítélkezem. Folyamatosan képzem magam. Nagyon kreatív vagyok, ezért a cél érdekében nem mindig a megszokott eszközöket használom.

 

IndyGo: Mi az, amit még fejleszteni szeretnél?

Tünde: Művészként nagyon érdekel a művészetterápia, hogy lehet coachingolni az alkotás erejével, illetve a trénerkedést is szeretném még elsajátítani.

tunderpillango

 

IndyGo: Miért a pillangó? Mit szimbolizál számodra?

 

Tünde: A pillangónak külön története van: akárhányszor leültem a Duna-partra dolgozni/tanulni, egy pillangó szállt a füzetemre… Utánaolvastam a pillangóknak és minél többet olvastam róluk, kezdtem úgy gondolni, hogy nem véletlen volt.

A pillangó az újjászületést szimbolizálja számomra. A pillanatot, a megfelelő pillanatot, amit észre kell vennünk. De addig a pillanatig hosszú küzdelmes utat járunk be. Mint a báb a pillangóig. A coachingban is ezt az utat járjuk be. Akarnunk kell a változást, elég bátornak és kitartónak kell lennünk, hogy végigvigyük amit szeretnénk.

 

IndyGo: Mik a terveid a közeljövőben a szakmát illetően?

 

Tünde: Folyamatosan képezni magam. Szeretnék minél több embernek segítséget nyújtani. Szeretném az elismert szakemberek táborát erősíteni. Nagyon sok ötletem van, amit szeretnék megvalósítani, de ezekről majd egy fél év múlva beszélnék.

 

IndyGo: Mit gondolsz, mitől tudsz egyedi lenni a szakmában?

 

Tünde: Nagyon kíváncsi ember vagyok és nagyon izgalmas számomra, hogy minden ember más és más. A változatosság nekem biztonságot ad. Művészként kreatívabb vagyok, érzem az emberek rezgéseit, több eszközöm van segíteni nekik megnyílni. A visszajelzések alapján az a tapasztalatom, hogy nagyon szeretik és olyan dolgok a felszínre jönnek, amikre nem is gondolt a kliens. Illetve szintén visszajelzés, hogy olyan nyugalmat sugárzok, ami jó hatással van a kliensekre.

 

IndyGo: Mit üzennél a jövendőbeli coach-oknak?

 

Tünde: A legfontosabb nyitottnak lenni! Azt kívánom, hogy olyan zseniális oktatókat találjanak, mint amilyeneket nekem sikerült. 🙂

 

Nagyon köszönjük Tündének a személyes gondolatokat! További sok sikert kívánunk a pillangóvá válás útján! Aki kíváncsi Tündére és munkásságára, megtalálja őt a Facebookon Tündérpillangó néven.

Írta: Nagy Laura

SHARE