Élmény a négyzeten! Beszámoló az Art Coaching Élménynapról

Nemrég nyílt napot tartottunk, ahol a résztvetők az art coaching fogalmával, folyamatával és eszközeivel ismerkedhettek meg. A nyílt nap azonban nem eléggé átfogó kifejezés, hiszen valóban egy élmény volt annak, aki eljött; egy rövid, de emlékezetes utazás a művészet és a coaching kreatív párosának világába.

Ezen az élménydús délutánon az IndyGo munkatársa, Sudár Györgyi art coach és művészetterapeuta vezetett be minket az art coaching rejtelmeibe. Elmondta, hogy a coaching egyik válfajáról van szó, amely egyedülálló Magyarországon és a coaching folyamatban alkalmazott művészeti eszközök kreatív használatára alapul.

A coachingról és a képzésről tartott átfogó tájékoztató mellett résztvevőként személyesen is megtapasztalhattuk a különböző eszközök által kiváltott hatást, hiszen mi is kipróbálhattuk ezeket. Györgyi interaktív gyakorlatokkal készült, bevont minket is, így saját élményként élhettük át, hogy milyen az, amikor a művészetet hívjuk segítségül egy coaching folyamatban. A jól bevált Dixit kártyák – amiket én csak „varázskártyáknak” hívok – számos helyzetben alkalmazhatóak, pl. már a bemutatkozásnál is. Mindenki megtalálja azt a kártyát, ami legközelebb áll hozzá vagy leginkább kifejezi az aktuális (lelki)állapotát. Ez most is így történt, sokkal személyesebb és kifejezőbb volt a bemutatkozókör, ezért aztán oldott, baráti hangulatban telt az egész esemény.

Az art coaching folyamatban azonban számos más eszköz is rendelkezésre áll, képzelőerőtől és kreativitástól, egyéni elképzelésektől függően. Jól beválnak pl. az idézetek, metaforák, montázsok, festmények, vagy akár filmjelenetek. Az élménynapon rajzoltunk is és a költészetet is előhívtuk inspiráció gyanánt.

A nap végén ismét igénybe vettük a „varázskártyákat”, amit ahhoz használtunk fel, hogy választ kapjunk egy minket foglalkoztató kérdésre, dilemmára. Az ilyen gyakorlatok a kedvenceim, mert ilyenkor mindig nagy aha-élmények születnek vagy hidegrázós „véletlenek” (amikről tudjuk, hogy nincsenek), mert általában sikerül olyan kártyát húzni találomra, ami épp leírja az aktuális helyzetet vagy esetleg inspirál és elindít a megoldás irányába. Most is ez történt, a végén volt valami varázslat a levegőben, talán az őszinte nyitottság, amely egyrészt Györgyi részéről, másrészt a résztvevők részéről gazdagította az élménynapot. Ezért mindenki egyedi élményekkel és új ötletekkel gazdagodva ment haza.

Az art coaching képzést nemcsak végzett coach-oknak ajánljuk és nem is csak művészeknek. Bárki megtalálhatja benne egyrészt önmagát, másrészt azokat az eszközöket, amelyeket személyre szabottan alkalmazhat konkrét helyzetekben. Bele lehet építeni a saját szakterületbe, pl. pedagógusok, pszichológusok is hatékony ötleteket meríthetnek belőle. Fő a nyitottság!

Köszönjük Györgyinek ezt a különleges alkalmat!

Következő képzésünk március 3-4-5-én lesz Budapesten. Ha ki szeretnéd hozni magadból és másokból a maximumot, akkor várunk szeretettel!

Írta: Nagy Laura

SHARE