Ússz az árral – avagy mi a flow-élmény?

Egyre gyorsuló életünkben, ami fölött a technológia előbb-utóbb teljesen átveszi az uralmat, mára már népszerűvé vált a multi-tasking fogalma. Sokan úgy gondolják, hogy az erény, ha egyszerre több dologgal is tudunk foglalkozni, hiszen időt spórolunk és hatékonyabbak vagyunk. Ez azonban tévhit. Egyrészt senki nem képes egyszerre több dologra figyelni úgy, hogy hatékonyan végezze közben a tevékenységeit, másrészt szó sincs spórolásról, hiszen az ilyen módon végzett tevékenységek sokkal több energiába és szellemi kimerülésbe kerülnek, mint ha csak egy dologra figyelnénk egyszerre. Az, hogy beszélgetés közben Facebook-ozunk, e-maileket olvasunk, megy a zene és még a TV is, egyáltalán nem jó és nem szül produktivitást. Akaratunk ellenére leterheljük az agyunkat és a nap végén nem értjük, mitől vagyunk annyira kimerülve. Csak tegyük fel a kérdést magunknak, hogy a minőség vagy a mennyiség a fontosabb? Mert erről van itt szó.
A multi-taskinggal egyenes ellentétben áll a flow fogalma, ami az igazi minőségi időt jelenti. Innen is ered a kifejezés: áramlás – amikor átadjuk magunkat a pillanatnak és sodródunk az árral. Ezt az élményt a művészek, zenészek, sportolók nagyon gyakran megélik tevékenységeik közben, amikor teljesen belemerülnek abba, amit csinálnak, kizárják a külvilágot és még az idő is megszűnik. Hallgatnak az intuíciókra és őszinte, hiteles, minőségi munkát végeznek. Úgy is mondhatnám, hogy minőségi időt töltenek magukkal és közben minőséget alkotnak.
Aki nem tartozik sem a művész, sem a zenész, sem a sportoló kategóriába, annak sem kell lemondani erről az élményről, hiszen mindenki másban élheti át. Legyen szó akár szabadidős tevékenységekről, egyéni hobbikról, akár munkáról. A lényeg, hogy hallgassunk intuícióinkra, éljük át maximálisan és élvezzük a pillanatot, legyen az írás, főzés, rajzolás, zenélés, sétálás, táncolás, jóga, futás, túrázás, beszélgetés vagy nevetés közben. 🙂
„Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson.” (Csíkszentmihályi Mihály, a flow-élmény megfogalmazója)
Írta: Nagy Laura

SHARE