Így biztosítsunk teret másoknak …

Az, hogy teret engedve segítünk másokat azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk elkísérni őket az útjukon, anélkül, hogy ítélkeznénk fölöttük vagy azt éreztetnénk velük, hogy nem felelnek meg; anélkül, hogy megpróbálnánk „helyrehozni” őket vagy befolyásolni a végkifejletet.

Íme néhány segítő tanács ahhoz, hogy megtanuljuk ezt a módját a segítségnyújtásnak:

Adjuk meg a lehetőségét annak, hogy az emberek bízhassanak saját megérzéseikben és tudásukban. Hallgassuk meg őket és hagyjuk, hogy ösztöneikre hallgatva megpróbálják megtenni a következő lépést.
Csak annyi információt adjunk nekik, amennyire pont szükségük van. A túl sok elárasztó „okoskodás” alkalmatlanság érzését keltheti és rombolhatja az önbizalmat.
Ne vegyük el erejüket. Amikor levesszük a döntéshozás terhét mások válláról, haszontalannak és inkompetensnek fogják érezni magukat. Vannak olyan helyzetek, amikor a beavatkozás segíthet csak (pl. függőségek esetén), azonban a legtöbb esetben az embereknek szükségük van arra, hogy meghozzák saját döntéseiket.
Tegyük félre saját egónkat. Ez nem könnyű, sőt … Mindannyian beleesünk időnként abba a csapdába, hogy azt hisszük, tőlünk függ mások sikere vagy mi vagyunk azok, akik eldönthetik mit és hogyan tegyenek vagy érezzenek. Meg kell tanulni a háttérből figyelni.
Termetsük meg azt a biztonságos légkört, amiben mernek hibázni. Amikor az emberek egy tanulási, változási vagy szenvedési folyamaton mennek keresztül, szinte kötelező módon hibákat is követnek el. Mi, mint kísérők, ahelyett, hogy szégyen vagy kudarc érzetét keltenénk bennük, biztosítsuk számukra annak lehetőségét, hogy megtalálják magukban a bátorságot a folytatáshoz és újabb kockáztatásokhoz. Ha megértetjük velük, hogy a hiba vagy kudarc egyszerűen az út része és nem a világ vége, kevesebb időt fognak önváddal tölteni és könnyebben tanulnak a tapasztalatokból.
Legyünk alázatosak. Egy bölcs segítő tudja, mikor kell a tanácsadást visszafognia (különben butának és alkalmatlannak érezheti magát a másik), és tudja, mikor kell adnia (amikor a másik kéri vagy túlságosan elveszett ahhoz, hogy tudja mit kéne kérnie). Ahhoz, hogy ráérezzünk a gyengepontokra, ahol az emberek a legsebezhetőbbek, és hogy ehhez a megfelelő segítséget biztosíthassuk, alázatra és gyakorlásra van szükség.
Engedjük meg nekik, hogy olyan döntéseket hozzanak és olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amikkel mi nem rendelkezünk. Az, hogy teret engedünk másoknak azt is jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás különbözőségeit és azt, hogy különböző módokon működünk és hozunk döntéseket.

Az ilyen fajta segítségnyújtást nem csupán a pszichológusok, coach-ok, nővérek és egyéb segítőmunkát végzők képesek megadni. Erre mindannyian képesek vagyunk barátaink, párunk, gyerekeink, szüleink, szomszédaink vagy olyan idegenek érdekében, akiknek szüksége van rá. Csak figyeljünk és gyakoroljunk! 🙂

 

Forrás: http://upliftconnect.com/hold-space/

Írta: Nagy Laura

SHARE