“Egy dolgot tudtam: embereknek szeretnék segíteni.” – Interjú Kovács Róberttel

Interjú-sorozatunk mostani részében az IndyGo munkatársa, Kovács Robi osztja meg velünk élet- és munkatapasztalatait. 
Beszélgettünk coachingról, multipotencialitásról, burnoutról és inspirációról.

IndyGo: Hogyan indult a szakmai karriered? Mikor döntötted el, hogy coach leszel?

Robi: Multinacionális környezetben dolgoztam 6 évet szakértőként, projektvezetőként, majd vezetőként. Vállalatirányítási rendszerekkel, emberekkel és folyamatokkal foglalkoztam nap mint nap.  Értékes és érdekes tapasztalatokat szereztem, különböző kulturális környezetekben dolgoztam sokféle emberrel. Egy burnout következett az utolsó évben, kicsit elfogyott a levegő, nem tudtam tovább csinálni, sem fizikailag, sem lelkileg; felmondtam a semmibe 4 évvel ezelőtt. Nem volt egyszerű történet, mert ahogy sokan, én sem tudtam, hogy mit szeretnék pontosan, csak azt, hogy ezt nem. Visszatekintve, mostmár coach-ként, nagyon értékes tapasztalás volt ez a bizonytalan, kérdésekkel, aggodalmakkal teli váltás időszaka számomra, önismeretben, saját élményű tanulásban. Sok minden átrendeződött bennem és körülöttem is, enélkül biztosan nem lennék az, aki ma vagyok. Egy barátomon keresztül hallottam a coachingról. Egy dolgot tudtam: embereknek szeretnék segíteni. Beiratkoztam egy hasonló iskolába, és elvégeztem a life és business coach képzéseket és egy új világ nyílt meg számomra.

IndyGo: A coaching mellett mivel foglalkozol még jelenleg?

Robi: Karriertervező workshopokat, boldogság tréninget tartok, valamint  team-coachingot, kommunikációs és konfliktuskezelési tréninget vállalati környezetben. Régóta fotózok. Informatikai területen kisebb projektekben tanácsadóként bedolgozok. Apa is vagyok, az ezzel járó „feladatkör” is kitölti a napjaimat, nagy öröm és hatalmas tapasztalás.

IndyGo: Hogyan tudod ötvözni a különböző „tudásokat”, tapasztalatokat?

Robi: Nagyon fontos a konvertálható készségek és képességek felismerése, rengeteg korábbi tudása, tapasztalata van mindenkinek, amit használhat egy másik helyzetben, akár más megvilágításba helyezve és integrálva az új környezetbe. Sok értékes tudásom van a multi környezetben eltöltött évekből: a kommunikációs, vezetői, időgazdálkodási, projektvezetési, tervezési tapasztalatokat használom a mindennapjaimban. Tréningeken, workshopokon sok példát említek, amiket ott szereztem és éltem át.

IndyGo: Mi a filozófiád, hitvallásod az oktatásban?

Robi: Nagyon szeretek adni és hiszem, hogy mindig tanulhatunk egymástól.  Hiszek a csoport erejében. Szeretnék segíteni, hogy az emberek megtalálják a belső létrájukat, hiszen: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” (Weöres Sándor)

IndyGo: Miből szoktál inspirálódni? Vannak-e olyan személyek esetleg, akik meghatározóak ilyen szempontból, akiktől szívesen tanulsz?

Robi: Szeretek TED videókat nézni. Brené Brown előadásai és könyvei nagy hatással voltak rám. Érdekelnek a Nyitott Akadémia előadásai, könyvei. Pál Ferenctől, azt hiszem, rengeteget tanulhatunk. Inspirálnak a kollégáim és barátaim is.

IndyGo: Az IndyGo coach képzésében többen oktattok, így sokszínűbb az oktatás és segít, hogy a hallgatók többféle megvilágításban tekintsenek rá önmagukra és egy adott helyzetre is. Mi az, amit Te személyesen hozzáteszel ehhez?

Robi: Nagy hangsúlyt fektetek egymás meghallgatására és meghallására, saját tapasztalatom őszinte átadására. Igyekszem biztonságos, elfogadó, ítélkezésmentes légkört teremteni, ahol őszinte emberi történetek, kapcsolódások, rácsodálkozások, megkérdőjelezések, konstruktív viták, összefüggések, tapasztalások tudnak kirajzolódni. Ajándék számomra, hogy sok ember egyedi világának megismerhetem néhány fejezetét, tanulhatok tőlük és hiszem, hogy szakmai alázatommal, hitelességemmel és emberi odafordulásommal taníthatom is őket.

IndyGo: Szerinted miért jó coachingot tanulni? 🙂

Robi: Maga a módszer ad egy keret- és eszközrendszert, mely tényleg hatékonyan használható, amivel előhozhatjuk az ügyfél saját megoldásait és segíthetünk neki, amiben ő szeretné, de emellett szerintem a legjobb benne, hogy ezen tudás megszerzése közben közelebb kerülünk magunkhoz és máshogy viszonyulunk környezetünkhöz. Érzékenyítünk a képzés során, egy önismereti utazásban van részük a hallgatóknak hétről hétre, kompetenciákat fejlesztünk, használható tudást adunk, ami azt hiszem önmagában megéri, ennek „csak” a megkoronázása lesz, hogy valaki végzett coach lesz.

Nagyon köszönjük Robinak, hogy megosztotta velünk tapasztalatait! Ezen az oldalon találjátok meg őt: http://careerdesignbudapest.com/

Ha kíváncsi vagy eddigi interjúinkra, kattints ide a megtekintéshez. 🙂

Nagy Laura

 

SHARE