Tudtad, hogy a zsiráf az agressziómentes kommunikáció szimbóluma? A szárazföldi emlősállatok közül a zsiráfnak van a legnagyobb szíve, emellett erejéhez és méretéhez képest rendkívül szelíd. Mi is hiszünk az asszertív kommunikáció erejében, az emberi odafigyelés és empátia fontosságában!

Gyakoroljuk a “zsiráfnyelvet”!

Az erőszakmentes kommunikáció 4 lépése*

 

Megfigyelés


Válasszuk el a tényeket az értelmezéstől és az értékeléstől. A megfigyelésünk fókuszát tegyük ténylegesen elhangzó tényekre, ne tartalmazzon minősítést!

 

Érzés


Nehéz érzéseinket megfogalmazni, ám mégis ez a legcélravezetőbb, ugyanis nehéz őket kétségbe vonni. Vállald és mond el őszintén az érzéseidet! Emellett halld meg mások érzéseit is, és légy nyitott rájuk!

 

Szükséglet

Az érzések mögött szükségletek vannak, amelyek hasonlóak az érzésekhez kimondva tisztázza az adott helyzetet. Gondolkodj el, adott helyzetben előkerülő érzések mögött mi az, ami ténylegesen mozog? Mi az, ami ezt kiváltotta belőled? És a másikból?

 

Kérés

Ha már hangot adtál saját érzéseidnek, szükségleteidnek és meghallottad a másikét is, fogalmazd meg, mi az, amit ezek alapján szeretnél. A kérés legyen pozitív, konkrét, teljesíthető és elutasítható (mivel nem követelésről van szó)!

 

*Fodor-Kiskó 2014 alapján

Asszertivitás

Ha elsajátítod a “zsiráfnyelvet” nyíltan tudsz kommunikálni konfliktusos helyzetben, és anélkül lehetsz önérvényesítő, hogy átgyalogolnál másokon! Gyere el képzésünkre és fejleszd a kompetenciáid!